Srpski jezik English language

Pozovite tepih servis

011/397-54-01

Pozovite terensku službu

065/397-54-01

Vojvode Stepe 431, Voždovac, Beograd

Čupavi tepih - održavanje, pranje i čišćenje


Čupavi tepih - održavanje, pranje i čišćenjeČupavi tepih - održavanje, pranje i čišćenje

Čupavi tepih – održavanje, pranje i čišćenje

Ako ste kupili čupavi tepih, morate  ga održavati u profesionalnom tepih servisu, najbolje u tepih servisu Marković ili nekom drugom tepih servisu u Beogradu, koji ste već koristili ili ste dobili preporuku prijatelja. Tako će Vaš tepih biti opran mašinski dubinski i ispran do bistre kapi, to je jedino rešenje, za beljenje resica na čupavom tepihu

Brzo i lako pranje, čupavog tepiha

Ako imate materijalne mogućnosti, Tepih servis Marković je pravi izbor za Vas. U servisu će naši radnici najpre pregledati tepih i reći će Vam da li je moguće da se opere detaljno ili ne, kao i to da li će tepih pretrpeti neko oštećenje prilikom pranja usled recimo lošeg kvaliteta tepiha. Kvalitet čupavog ili šegi tepiha zavisi od vrste materijala, načina tkanja kao i boje.
Tepih servis Marković,  fleke na tepihu će ukloniti hemijskim sredstvima, a potom sledi šamponiranjeai mašinsko i to četkom koja se okreće i stvara obimnu penu.
Ovaj način pranja tepiha omogućava da u sve slojeve čupavog tepiha dospe sredstvo za čišćenje. Ispiranje tepiha se vrši vodom u jakim mlazevima. Pena se skida usisavanjem, ali se ovakav sistem preporučuje samo kod tepiha koji nemaju potku ili čvrstu podlogu.

Kako održavati čupavi tepih?

Čupavi tepisi od vune, su najkomplikovaniji za pranje, ali su u prednosti nad drugim materijalima  jer ne ispuštaju neke štetne materije i ne utiču na nivo vlažnosti u sobi. Čupavi vuneni tepisi ne stvaraju neprijatne mirise, kao što je slučaj sa čupavim sintetičkim tepihom koji stvara neprijatne mirise posebno kad se pomešaju miris prljavštine sa sintetičkim ili plastičnim materijalom tepiha.
Čupavi tepih od vune može da se čisti i bez upotrebe vode , to je hemijsko suvo pranje tepiha prahom ili granulama koje se prospu po celom tepihu, ostave se da deluju i na kraju se jednostavno usisaju! Ovaj način pranja nije dobar za flekave tepihe.
Mokro čišćenje ovakvih tepika najbolje je raditi paročistačem jer visoka temperatura uništava opasne bacile i gljivice,  ali takodje otklanja i mrlje. Ovi tepisi skupljaju gljivice sa stopala pa morate o tome voditi računa. Gljivice u tepihu stvaraju izuzetno neprijatan miris, gotovo nepodnošljiv za vlasnike istih.

Kako očistiti čupavi tepih od dlaka?

Ako imate kućne ljubimce, ne kupuj te čupave tepihe, ali ako već imate takav tepih onda  po njemu slepljene dlake, čistite redovno uz pomoć grube četke koju ste natopili u rastvor sirćeta  i vode. Ako se kućni ljubimac pomokri  na tepih mesto usisati i posuti sodom.
Tepih servis Marković ima iskustva sa ovom vrstom tepiha.

Kako oprati čupavi tepih, bez tepih servisa?

Nije retkost da se javi alergija na hemijske sastojke i sredstva koja se koriste u servisima za pranje tepiha. Zato tepihe perite u tepih servisu Marković. Naš servis koristi ekološka sredstva za pranje tepiha neškodljive za čoveka i čovekovu okolinu. Tepih servis Marković Vam nudi sledeće savete: Najpre izbegavaj te čupavi tepih, ali ako ste ga već kupili, evo saveta kako u sopstvenoj režiji oprati takav tepih.
Možete sami da napravite rastvor koji će potpuno da ukloni neprijatne mirise i dosta mrlja računajući i one od kafe sa vašeg tepiha, bez obzira da li je od vune ili recimo sintetičkih vlakana.
Najpre dobro istresite tepih pa ga dodatno usisajte. Rastvor napravite od 300 ml jabukovog sirćeta, malo više od pola litre vode, isto toliko limunovog soka, kesice sode bikarbone. Možete ovoj mešavini da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja po želji – lavandu, citrus i slično, što će dodatno osvežiti tepih.
Pokvasite sundjer u ovu tečnost i izribajte tepih. Ostavite da se osuši. Rezultat je čist tepih prijatnog mirisa, bez fleka i mrlja koji Vas neće iritirati jer su za njegovo čišćenje korišćena potpuno prirodna sredstva. Napomena! Nemojte nikada bilo kakvo sredstvo za pranje tepiha nanositi direktno na prvljav, neusisan i neistrešen tepih jer će dodatno ulepiti prljavštinu, a čišćenje će biti još teže.
Znajte da ako se na vaš čupav tepih prospe vino, kafa ili topla čokolada, nikako nemojte trčati za sundjerom i trljati do besvesti jer će se dlačice i resice oko fleke proširiti i delovati upadljivo. Bolje je da, dok je fleka još nova, to mesto na tepihu utapkate pažljivo mekim papirom da upije tečnost ili mast, a onda da fleku tretirate sa malo alkohola i vode, ili blagom rastvorom deterdženta.
Aktuelni trendovi izbacili su na tržište čupave tepihe od sintetičkih materijala za koje se ne hvata prašina. Lako se održavaju, jednostavno se redovno tresu i suvo se peru granulama ili praškom.

Dodatni saveti za čupave šegi tepihe

Kako ćete održavati vaš čupavi tepih zavisi od njihove veličine i načina izrade, kao i od vrste materijala.
Upotrebljavajte preporučena sredstva za čišćenje i pratite uputstva.Čupavi tepisi se sredstvima čiste dva puta. Nemojte upotrebljavati deterdžentecu prahu za vaš čupavi tepih jer je moguće da će ostaviti fleke. Posle pranja, tepih je potrebno dobro isprati.
Ne postavljajte namještaj na sveže opran tepih, dok se on skroz ne osuši. Ako je tepih jako prljav ili oštećen, bolje je obratiti se našem servisu servisu za pranje i čišćenje.
Najbolji i najkvalitetniji čupavi tepisi su originalni belgijski „šegi“ tepisi koji su dostupni u vrlo atraktivnim bojama i dezenima. Iako na prvi pogled može da deluje da su šegi tepisi komplikovani za održavanje, oni nisu nimalo problematični.
Ako su napravljeni od antistatik vlakna, lako održavanje podrazumeva trešenje dva-tri puta mesečno. Posle usisavanja izgledaju kao da ste ih tek kupili, a neki proizvodjači ih prave sa posebnim antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Osim prednosti u čišćenju, ovi tepisi su medju najudobnijim tepisima pa na njima možete čak i da ležite.

Pratite tepih servis Marković  i  čitajte naše savete.