Srpski jezik English language

Pozovite tepih servis

011/397-54-01

Pozovite terensku službu

065/397-54-01

Vojvode Stepe 431, Voždovac, Beograd

Održavanje svilenih ručno radjenih tepiha


Održavanje svilenih ručno radjenih tepihaOdržavanje svilenih rucno radjenih tepiha,tepih servis Markovic Vam srdacno preporucuje sledece savete.

 

Najznačajniji faktor u održavanju i očuvanju svilenih ručno radjenih  tepiha je da ih održavate čistim. Prljavština i zagađenje ne umanjuju samo njihovu lepotu i izgled, već i uzrokuju njegovo oštećenje. Očigledno je da tepisi sa svetlom pozadinom i dužom dlakom ili oni koji su izloženi prljavštini i trošenju moraju biti češće čišćeni.

Održavanje svilenih i ručno radjenih tepiha

Najbolji način da se rešite prašine, šljunka i prljavštine je da ih čistite sa ručnim metlama. Premda ova metoda zahteva više vremena, ipak nju preporučujemo. Snažni usisavači sa rotirajućim četkama ne bi se smeli koristiti za čišćenje tepiha jer olabavljuju čvorove. Takođe se preporučuje da se svakih nekoliko meseci koristi slabiji usisivač sa kloferom sa zadnje strane tepiha. Ovom metodom može se ukloniti sav šljunak i prašina.

Voda i vlaga može uzrokovati štetu na tepihu. Koji god razlog bio, u ovom slučaju koraci koji se trebaju upotrebiti su: sa ručnikom, ili belom platnenom spužvom pokupiti tečnost dok se potpuno ne apsorbuje s obe strane. Tada to područje treba osušiti fenom, čija temperatura ne sme biti velika ili ga mora te izložiti umerenom suncu da se osuši. Nakon ovog, trljajući prstima dlaka smočenog tepiha može se vratiti u prvobitno stanje.

Uklanjanje mrlja sa svilenih tepiha

Ako čaj, kafa, sokovi, alkohol, pasta za cipele, ili bilo koja masna supstanca umrlja tepih, prvi korak je da se apsorbuje odnosno pokupi odmah sa bezbojnom suvom tkaninom, papirnatim maramicama ili papirnatim ubrusom. Mora se oprati sa vunenom ili pamučnom krpom i kompatibilnom solucijom za uklanjanje specifičnih supstanci (čaj, vino i masnoća) dok se obojana supstanca potpuno ne ukloni. Svaka mrlja ima različitu tehniku za uklanjanje.

Mnoge uobičajene supstance najbolje se uklanjaju sa sagova i tepiha sa sledećom metodom:
a) sokovi, mleko, kafa, čaj, alkohol i čokolada može se ukloniti mešavinom mlake vode i sapuna ili nelužnatog deterdženta
b) jaja i mrlje od krvi mogu se ukloniti mešavinom soli, nelužnatog deterdženta i mlake vode
c) ljudski i životinjski urin najbolje se uklanja sa belim sirecetom i mlakom vodom
d) čista mast, pasta za cipele i masne supstance sa mešavinom, nelužnatog deterdženta i belog sirceta.

Kada se mast prolije na tepih, prvo se mora sakupiti sa kašikom, tada se na mrlju stavi komad nebojane tkanine ili beli papirnati ubrus i pritisne vrućom peglom. Ovom metodom mast se apsorbuje.

Pranje svilenih tepiha, u tepih servisu Markovic

Najznačajniji faktori da se svileni ručno radjeni tepisi očuvaju doživotno i za druge generacije, je da ih  održavate  čistim, da ih čuvate i popravite ako se oštete ili počnu truliti. Normalno tepih treba oprati svake dve ili tri godine. Kada se rukom dotakne, ako su dlaka i niti saga hrapave i lepljive ili totalno prljave, zavisno o tome gde se tepih nalazi i frekventnosti njegovog habanja i trošenja, došlo je vreme da  se opere. Možete se uveriti kada oprati tepih i tako da savijete kraj tepiha i rukom pljesnete po pozadini.

Ako bilo koja čestica šljunka, prašine ili komadića vune otpadne, tada  tepih treba te oprati. Tepih se također može oprati kod kuće sa posebnom pažnjom. Da proverite i uverite se da li je boja tepiha postojana, dovoljno je preći ovlaženom belom tkaninom preko njega. Ako boja umrlja tkaninu, tada tepih ne treba prati kod kuće.

Nikada ne perite antikvitetne, svilene i tepihe koji nemaju postojane boje kod kuće. Oni se trebaju odneti profesionalnom tepih servisu za pranje tepiha.Tepih servis Markovic ima  iskustva u pranju svilenih tepiha preko dvadeset godina rada, mi smo opremljeni da istresemo, operemo i osušimo svileni tepih, jer radimo sa modernim masinama  prilagodjenim za pranje svilenih rucno radjenih tepiha.

Za proces ručnog čišćenja tepiha kod kuće treba iskustva i pažnje, ali se može uspešno obaviti. Materijali i proizvodi koji se koriste kod pranja tepiha su vrlo jednostavni i većinu imate u svakom domacinstvu, kanta, četka sa mekom dlakom, čija dužina ne sme biti duža od tri centimetra (izrađena od prirodnih vlakana), sapun ili posebni šampon za tepihe bez kiselih elemenata.

U procesu ručnog pranja tepiha prvi korak je pomešati jednu šoljicu šampona sa deset šoljica tople ili mlake vode. Bolje je dodati dve pune kašike prirodnog belog sirceta da bi se sprečilo mrljanje boja. Nakon pripreme solucije, polegnite tepih na tvrdu, glatku i suvu površinu, npr. na terasu, balkon sa dlakom tepiha prema gore. Umočite četku u šamponsku soluciju. Počnite od jednog dela, polako se mičući gore-dolje kroz dlaku dok potpuno ne očistite celi tepih.

Pokušajte ne četkati prejako jer to ozbiljno oštečuje tepih. Nikad ne natapajte ili uranjajte tepih u soluciju jer previše močenja može oštetiti i uzrokovati truljenje osnove. Nije nužno natapati i čistiti pozadinu, osnovu i potku tepiha jer taj deo nije izložen prljavštini, kao dlaka. Nakon procesa pranja, četka se mora koristiti da se pažljivo odstrane ostaci šamponskog praha i prljavštine tepih  temeljno očišćen sa mlakom vodom i nežno četkan u smeru dlake. Onda, ako vreme dopušta, tepih možete odneti na otvoreno da se osuši sa najvećom pažnjom. Sunčeva svetlost je najbolja za sušenje ukoliko nije prejaka jer će u tom slučaju uzrokovati da boje izblede.

Za kišna i vlažna vremena uputno je da se tepih suši kod kuće na posebnom drvenom okviru gde vazdušne struje prolaze i uzrokuju sušenje ne ostavljajući vlagu. Izbegavajte sušenje tepiha na travnjaku jer vlaga koja se u travi nalazi može ozbiljno oštetiti temelje, osnovu, i potku. Ni u kojem slučaju nemojte smeštati tepihe blizu direktne, otvorene vatre, kamina, pećnice, radijatora i toplih podova. Intenzivna toplina oštečuje i suši vlakna i ulja u vuni uzrokujući gubljenje sjaja i čineći je lomljivom. Nakon što su se obe strane tepiha potpuno osušile i kada se na dodir ruke osnova i potka osećaju mekane, možete ga nežno vratiti na njegovo staro mesto. Dok je sag još vlažan nikada ne bi smeo biti preklopljen jer vlaga postupno ulazi u temelj koji zbog toga trune. Pre pranja tepiha, sva prljavština, šljunak, olabavljena vlakna i paperjasta vuna morale bi biti uklonjene tako da se kloferom nežno tuče po pozadini.Mašine specijalizirane za čišćenje orijentalnih tepiha imaju mehaničke klofere. Tokom procesa ručnog čišćenja ako nije potpuno uklonjena, preostala prljavština transformira se u tvrdu supstancu poput blata ili ljepljivog cementa. Zatim, dok otklanjate tu prljavštinu tepih postane tvrd i grub te to takođe može skratiti njegov vek trajanja.

Popravljanje tepiha trebalo bi se provesti nakon pranja. Iz higijenskih razloga ovaj proces je esencijalan jer restaurator može rukovati čistim tepihom bolje bez opasnosti po njegovo zdravlje. Vrlo sitni delovi dizajna i prirodne boje takođe se bolje vide na površini kada je tepih opran i čist.

Mali tepisi nikada ne bi smeli biti čišćeni u mašini za pranje veša, deterdžent, temperatura vode, pokretanje i ceđenje najverovatnije može uništiti vlakna, vuna postaje tvrda i kruta. Mnogi tepisi su se raspali u komadiće nakon pranja u mašini za pranje veša

tepisi  bi morali biti oprani samo u specijalnim profesionalnim tepih servisima za čišćenje tepiha kao sto je tepih servis Markovic sa preko 20 godina iskustva u pranju i čišćenju svilenih ručno radjenih tepiha i nikada na hemijskom čišćenju. Solucija koju hemijske čistionice koriste uništava vunu, osnovu i potku.

Svileni tepisi

Moljci u tepihu i zaštita tepiha

Tinea Pellionella  stručno  je ime moljca koji je sitni leptir dugačak 9 do 12 milimetara. U prvih dva do tri dana njihovog života, ženka moljca izlegne oko stotinu jajašaca između nabora tepiha i drugih vunenih tkanina. U jednom od stadijuma njihovog rasta, jaja leptira pretvaraju se u larve. Ove larve uzrokuju oštećenja vlakana tepiha radeći mreže na vuni i tunele unutar vlakana. Da bi zaštitili tepih od štete uzrokovane moljcima, koristite kompatibilni repelent dostupan u lokalnim apotekama i radnjama u Beogradu.Dok spremate tepih očistite ga i operite, te zaštite naftalinom.Ipak drugi način za borbu protiv moljaca je da poprskate prednji i zadnji deo tepiha insekticidom  protiv moljaca.

Deset preporuka za čist tepih i dug vek

1. Držite tepih zaštićen od sunčevih zraka gustim zavesama i roletama
2. Nijedan vlažan objekat ili onaj koji može uzrokovati vlagu ne sme se stavljati na tepih
3. Da bi sprečili lokalno trošenje i habanje tepiha, povremeno premestite ili okrenite tepih kako bi normalan uzorak hodanja bio raširen po svim delovima tepiha
4. Tepih ne bi smeo biti položen ispod vrata. Manjkanje prostora između dna vrata i tepiha može uzrokovati da se tepih savije i pretrpi preterano trošenje i habanje
5. Na tvrdim površinama poput mramora i linoleuma mora imati podloga ili materijal za postavu izrađen od poliestera da bi sprečio klizanje tepiha, posebno svilenih tepiha.
6. Staze koje su postavljene na stepenice moraju biti fiksirane s obe strane sa metalnim šipkama da bi se sprečilo klizanje. Ponekad bi staze trebalo povući gore ili dole za nekoliko centimetara kako bi osigurali uniformirano ili ravnomerno habanje i trošenje
7. Ako je tepih rasprostrt preko kamene površine ili na mozaiku, morate se uveriti da fuge nisu oštre ili neravne
8. Noge stolica, sofa, stolova ili bilo kojeg drugog teškog nameštaja oštećuje dlaku tepiha. Mali komad linoleuma, drva ili drugog sličnog materijala treba se staviti ispod nogu tih objekata kako bi se sprečilo trošenje i habanje tepiha
9. Deo tepiha koji ostaje ispod kreveta ili ispod bilo kojeg komada nameštaja trebao bi se ponekad izložiti suncu i svežem vazduhu, jer nedostatak istih može dovesti do pojave moljaca
10. Održavajte tepih čistim. To je najvažnija preporuka. Čistoća osigurava dug vek i savršen izgled.
Koristite kao i do sada usluge tepih servisa Markovic za sigurno odrzavanje Vaših svilenih ručno radjenih tepiha.

Kućni ljubimci na tepihu

U kući prekrivenoj tepisima držanje kućnih ljubimaca, posebno ako nisu trenirani uzrokuje ozbiljne probleme za tepih. Kiselina i zagađenje koje sadrži urin i ostaci hemijski djeluju na vlakna tepiha i oštećuju boju vune i uzrokuju truljenje temelja. Većina mačaka voli orijentalne tepihe.Oštre svoje kandže zabadanjem u vlakna i igraju se resama tepiha izvlačeći ih. Ako se ošteti, tepih se treba odmah očistiti i popraviti.

 

Tepih Servis Markovic 20 godina postoji zbog Vas