Srpski jezik English language

Pozovite tepih servis

011/397-54-01

Pozovite terensku službu

065/397-54-01

Vojvode Stepe 431, Voždovac, Beograd

Prirodna sredstva za pranje i čišćenje tepiha


Prirodna sredstva za pranje i čišćenje tepihaPrirodna sredstva za pranje i čišćenje tepiha,kao i odrzavanje higijene Vaseg stana. O svemu Vas najbolje informise a ko drugi nego Vas tepih servis Markovic.

 

Tepih Servis Markovic Vam ukazuje na to da pranje i ciscenje tepiha kao i odrzavanje higijene u Vasem stanu mozete vrsiti i pomocu prirodnih sredstava, po receptima nasih Baka. 

 

Prirodna sredstva za pranje i čišćenje tepiha

Za odrzavanje tepiha  i higijene u kući nije neophodno da kupujete razna hemijska sredstva za pranje. Tako, na primer, tepihe možete osvežavati i čistiti prirodnim sredstvima po receptima naših baka. Evo i nekoliko predloga.

-Pomešajte 3 kašike izdrobljenog sapuna i 250g skrobnog brašna. Ovom smesom dobro utrljajte tepih, a potom ga usisajte.
-Ako želite da osvežite boje na tepihu pomešajte pola litre vode, kašiku troprocentnog hidrogena i kašiku pepela, pa sve dobro promešajte. Ovom mešavinom očistite tepih, pa ga usisajte.

-Za osvežavanje tepiha može vam pomoći i eterično ulje. Pomešajte kesicu sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja koje volite i ostavite da odstoji neko vreme. Ovom smesom utrljajte tepih i ostavite sat vremena kako bi efekat bio potpun. Potom vlažnom krpom samo pređite preko tepiha.

-Za čišćenje i osvežavanje, takođe, možete iskoristiti smesu od 30ml jabukovog sirćeta, 70ml limunovog soka, pola litre vode, kašike borne kiseline i nekoliko kapi eteričnog ulja ruže ili lavande. Ovom smesom očistite tepih, pa ga usisajte.

-Fleke ćete najbolje da očistite vodom i sirćetom. Stavite ih u raspršivač i poprskajte smesu na fleku, sačekajte desetak minuta, potom istrljajte krpom ili četkom i pređite vlažnom krpom.

 prirodna sredstva za pranje tepihaLjubavni par na zelenom tepihu

 

Čišćenje tepiha, zavesa, mebl štofa...

Sada je vreme da očistite tkanine u domu. U domu je najbolje da imate prirodne materijale od vune, pamuka ili biljnih vlakana poput sisala, jute, pamuka ili kokosa

Miris u kući najviše zavisi od tkanina u njoj, pre svega tepiha, draperija i zavesa, kao i mebl štofa... Leto je pravo vreme da ih dobro operete, očistite i izvetrite za predstojeću zimsku sezonu. U domu je najbolje da imate prirodne materijale od vune, pamuka ili biljnih vlakana poput sisala, jute, pamuka ili kokosa jer se lakše održavaju i duže traju, bez obzira na to koliko se često čiste.

Tepihe svakako najlakše možete da održavate kod nas u  Tepih Servisu Markovic, gde se peru dubinski i mašinski,a to je praktično i jedino rešenje za čišćenje i izbeljivanje resa.U Tepih Servisu Markovic tepis se prvo detaljno pregledaju, a mrlje i masnoće uklanjaju hemijskom sredstvima, zatim sledi mašinsko šamponiranje, kada se šampon utrljava rotirajućom četkom i stvara bogatu penu. Taj oblik četke omogućava da u sve slojeve tkanine prodre sredstvo za čišćenje. Nakon toga sledi ispiranje kada se voda pod jakim pritiskom ubrizgava u tepih, a pena i prljavština uklanjaju usisavanjem. Ovaj postupak se radi samo kod modela bez tvrde podloge.

Međutim, mnoge osobe imaju probleme sa alergijama na agresivna hemijska sredstva za čišćenje, posebno kada je velika površina poput podnih prostirki u pitanju. Taj problem ćete da rešite tako što ćete da napravite sami rastvor koji će temeljno da odstrani mirise i nečistoće iz vašeg tepiha, bez obzira na to od kog je materijala. Posle usisivanja odnosno istresanja, očistite tepih rastvorom od 3 dl jabukovog sirćeta, 7 dl soka od limuna, pola litre vode, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa, lavande ili nekog trećeg po želji. Zamočite sunđer u ovu smesu pa istrljajte tepih, a zatim ostavite da se osuši. Osim što će prijatno mirisati tako ćete se osloboditi i fleka. Kupovna sredstva za zaštitu tkanine nikad ne nanosite na prljav tepih, jer će samo da slepi prljavštinu i prašinu, a čišćenje učini težim, ovo posebno naglasavamo jer nam vrlo cesto stranke donose tepihe na pranje i ciscenje na koje su predhodno naneli nepoznata hemijska sredstva za uklanjanje mrlja u zelji da nama pomognu i olaksaju posao a u stvari otezaju posao i sebi i nama i neretko upropaste tepih jer fleka koju su tretirali dobije vece i izrazenije dimenzije.

Na kraju Vam savetujemo, ostavite pranje tepiha profesionalcima u tepih servisu Markovic, ulozicete malo truda i ne tako puno novca a dobiti puno zadovoljstva lepotom Vaseg opranog tepiha.

 

Tepih Servis Markovic