Srpski jezik English language

Pozovite tepih servis

011/397-54-01

Pozovite terensku službu

065/397-54-01

Vojvode Stepe 431, Voždovac, Beograd

Razliciti tipovi i vrste tepiha u Svetu i kod nas


Razliciti tipovi i vrste tepiha u Svetu i kod nasTepih se proizvodi na razboju prilicno slicno kao i drugi komadi tkanine. Po tkanju moze biti rucno ili masinski radjen tepih. Po sastavu moze biti od prirodnih ili vestackih vlakana, a u novije vreme radi se sve vise kombinacija ova dva stila, bilo nacina izrade tepiha ili sastava materijala tepiha.

 

Sama rec Carpet ili u prevodu tepih potice od Italijanske reci, Carpita,Carpire sto znaci da se upredu. Sam termin tepih se koristi za tkaninu obradjenih ivica koja se prostire na pod sobe od zida do zida ili pak nesto manjih dimenzija koji pokriva bar veci deo podne povrsine. Istorijski gledano ova Italijanska rec koristila se i za tkanine koje su sluzile kao stona ili zidna pokrivka.

 

Razlicite vrste i tipovi tepiha

Needlefelt  ova vrsta tepiha je izuzetno jaka jer se radi od vestackog materijala gustim upredanjem, povrsina tepiha  je izuzetno ostra i hrapava te je ova vrsta tepiha zastupljena na mnogim javnim povrsinama gde je velika frekvencija kretanja kao na pr., hoteli otvorene baste i sl.
Bokorast  To su tepisi koji imaju ubacen u svoj materijal i pratecu tkaninu i tako je  vezan za sekundarnu podlogu obicno napravljenu  od vestackog materijala kao alternativa da se obezbedi jacina i stabilnost tepiha. Ova mesavina je najcesci  nacin proizvodnje tepiha u savremenom svetu.

Materijali za izradu tepiha

Sinteticki ili vestacki materijali za izradu tepiha su:

Najlon je najcesci materijal za izradu tepiha i to najlon Br. 6-6,on moze biti obojen u toku istezanja ili kasnije u upredanju, ovaj materijal ima dobre karakteristike kao sto su izdrzljivost jacina jednom recju otporan je na habanje.

Polipropilen je materijal koji se jos vise koristi od najlona jer je dosta jeftiniji samo se tesko farba. Ovi tepisi su veoma otporni na fleke i gotovo da ih nikad nemaju te su dobri za kancelarije i sluzbene prostorije, a zbog ovakvih osobina omiljeni su kod domacica Ove tepihe mozete lepiti na podnu podlogu.

Prirodni materijali za izradu tepiha su:

Vuna ima odlicnu trajnost,lako se boji i dosta je bogata. Kada se mesa sa sintetickim vlaknima kao sto je najlon njena trajnost se povecava. Slozena vunena prediva se intezivno koriste u proizvodnji modernog tepiha, uz najcesci spoj 80% Vuna i 20% sinteticka vlakna kao sto je najlon. Sinteticka vlakna dovode do trajnosti tepiha i preko sto godina. Vuna je skup materijal, a samim tim i pokrivenost trzista je manja.Pored vune od prirodnih vlakana se koristi u izradi tepiha i pamuk, lan, svila, i dr., ovi materijali se cesto mesaju pri izradi tepiha.

Geografsko poreklo tepiha

Geografska klasifikacija tepiha se vrsi po drzavi izrade tepiha te tako imamo:

Avganistanski tepih veoma lepe izrade od dobrih prirodnih materijala veoma jeftin u odnosu na kvalitet i samu izradu, cesto se prodaje i pod drugim imenima na trzistu Evrope. Njihovi najpoznatiji tepisi su Shindad i Adraskan nazvani po imenima lokalnih Avganistanskih sela,  utkani u oblasti Hertan na zapadu Avganistana.

Jermenski tepisi drugaciji od svih cudnovati rade se u velikom broju boja i velikih dimenzija evropljanima nisu bas poznati ili ne u meri kao persijski i drugi. Rde se od prefinjene vune prirodno bojene.

Kineski tepih za razliku od vecine tkanih tepiha u istoriji, Kineski tepisi su radjeni iskljucivo za internu upotrebu. Kina ima dugu tradiciju izvoza robe kroz istoriju ali za tepihe ta tradicija pocinje tek  prvom polovinom 19 veka. Kina danas izvozi veoma kvalitetne tepihe serijske proizvodnje Art-Deco. Treba reci i to da se kineski tepisi veoma razlikuju od orjentalnih indijskih i evropskih tepiha. kineski tepisi su izradjeni od prefinjenih materijala obicno prirodnih sa sarama koje podsecaju na njihovu veoma bogatu mitologiju, te su tu razni simboli brojevi i zmajevi. Evropljanima poznati od skora.

Indijski  tepisi u istoriji poznati  jos iz 11 veka sa dolaskom prvih muslimanskih osvajaca. Od tada njihovi tepisi postaju veoma poznati a posebno po gustini cvorova te je potraznja u Evropi za njih sve veca. Veoma su poznati Indijski cilimi gde se mesaju dva osnovna motiva Hindu-Budisticki i Muslimanski.

Persijski tepih je deo Persijske-iranske umetnosti  i  kulture. Tkanje tepiha u persiji datira iz bronzanog doba. Najraniji preziveli tepih dolazi iz dinastije Safavid 1501-1736 god u 16. Veku, Medjutim istorijski spisi govore i o ranijem tkanju tepiha.Tek u 16. i 17. Veku  Persijski tepisi dobijaju na raskosi i lepoti. Iranski tepisi su najbolji na svetu, a njihov dizajn kopiraju tkalje u svim drugim zemljama.  Iran je takodje tvorac najveceg rucno izradjenog tepiha na svetu povrsine 60,546m/2.

Skandinavski tepih je medju najpopularnijim tepisima  danas, posebno u  modernom dizajnu veoma je rasprostranjen i  u sirokoj primeni u dvadesetom veku. To su tepisi modernog dizajna, modernijih motiva,  takodje kvalitetnih materijala, lakih za odrzavanje, od njih su  najpoznatiji  Belgijski tepisi, oni su manjih dimenzija prilagodjeni zivotu savremenog coveka i njegovog brzog zivota, u kojem su dosta cesta seljenja i migracije za poslom i boljim zivotom.

Pored navedenih vrsta  tepiha i njihovog porekla treba naznaciti da danas  ima jos bezbroj drugih  tepiha ne manje znacajnih po kvalitetu, koje treba svakako pomenuti, kao sto su, Spanski, Engleski, Bugarski i dr., koji spadaju u Savremene i modernije vrste tepiha, prilagodjene savremenom coveku i njegovom  nacinu zivota.

 

Vas kao i do sad Tepih servis Markovic